Vrendly Blog Downloads tel: 085 888 36 82
Vrendly Debiteurenbeheer | Vanaf 1 juli 2017 MKB en ZZP beschermd tegen lange betalingstermijnen van grootbedrijven

Vanaf 1 juli 2017 MKB en ZZP beschermd tegen lange betalingstermijnen van grootbedrijven

Goed nieuws voor MKB en ZZP bedrijven: vanaf 1 juli a.s. mogen grote ondernemingen tegenover het MKB en ZZP’ers geen betalingstermijn langer dan 60 dagen meer hanteren. Kleine ondernemers worden zo beter beschermd tegen late betalingen.

MKB en ZZP’er moest noodgedwongen lang wachten op geld

Momenteel moeten bedrijven elkaar binnen 30 dagen betalen, tenzij dat in het contract anders is afgesproken. Vrijwel alle grote ondernemingen in Nederland hanteren eigen inkoopvoorwaarden en betaaltermijnen. Daardoor is het mogelijk dat er bedrijven zijn die betalingstermijn van 60, 90 of zelfs 120 dagen hanteren. Zo’n lange betalingstermijn is voor de meeste ondernemers absoluut niet interessant. Als kleine ondernemer word je zo feitelijk als kredietfaciliteit gebruikt door de grootbedrijven. Vaak zijn juist de kleinere bedrijven erg afhankelijk van de grotere ondernemingen. Zij niet daarom niet in staat om hier tegenin te gaan waardoor deze ongunstige betaaltermijnen in stand blijven. Gelukkig behoren deze lange betalingstermijnen binnenkort tot het verleden.

Lange betaaltermijnen behoren tot het verleden maximaal 60 dagen

Tot 1 juli a.s. geldt de huidige wetgeving nog. Daarna treedt de nieuwe wet in werking. Als gevolg van de nieuwe wet kan er dan maximaal een betalingstermijn van 60 dagen afgesproken worden. Een langere termijn mag simpelweg niet van de wet.

Hoe zit dit met de huidige langere betalingsafspraken?

De huidige betalingsafspraken tussen een groot bedrijf (als afnemer) en een MKB’er (als leverancier) blijven vanaf 1 juli a.s. alleen geldig als er een betalingstermijn van minder dan 60 dagen overeen is gekomen. Betalingsafspraken van meer dan 60 dagen zijn nietig. De lange betalingstermijn zal dan automatisch omgezet worden in een betalingstermijn van 30 dagen. Wordt er na 30 dagen niet betaald dan kan je als leverancier ook rente vorderen, deze is op dit moment vastgesteld op 8% per jaar!

Conclusie

Een betalingstermijn van 30 dagen blijft nog steeds de norm tussen bedrijven. Vanaf 1 juli 2017 mogen betalingstermijnen van 60 dagen en meer niet meer overeen worden gekomen tussen groot bedrijven en kleine ondernemers. Contracten met een betalingstermijn langer dan 60 dagen zijn dan niet langer geldig. Wanneer er geen nieuwe afspraken worden gemaakt, wordt deze betalingstermijn automatisch 30 dagen.

Last van slecht betalende klanten en wil jij ze ook persoonlijk aanspreken, betalingsregelingen kunnen vastleggen en inspelen op hun gedrag? Neem dan contact met ons op of probeer gratis 1 maand Vrendly. Wij spreken jouw slecht betalende klanten op een vriendelijke en persoonlijk wijze aan. Jij hebt hier geen omkijken naar en wij laten het jou weten zodra een betaling binnen is. Meld je nu direct aan of neem contact met ons op via info@vrendly.nl.

arrow_backterug