Vrendly Blog Downloads tel: 085 888 36 82
Vrendly Debiteurenbeheer | Hoe jij jouw debiteurenbeheer efficiënter kunt inrichten, 4 tips van Vrendly

Hoe jij jouw debiteurenbeheer efficiënter kunt inrichten, 4 tips van Vrendly

Debiteurenbeheer is een specialiteit op zich. Uiteraard wil jij dit zo efficiënt en effectief mogelijk inrichten en jouw debiteuren zo snel mogelijk laten betalen. Er zijn hierbij een hoop valkuilen, waar moet jij nou op letten?

Zijn de afspraken vastgelegd?

Goed debiteurenbeheer begint bij het vastleggen van de afspraken. Het is daarbij altijd verstandig om afspraken schriftelijk vast te leggen en deze te laten bevestigen door de klant. Op deze wijze is het voor alle partijen duidelijk wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Kloppen de factuurgegevens?

Liggen de afspraken goed vast, zorg er dan voor dat de factuur voorzien is van de juiste gegevens:


  • adressering: juiste adres, afdeling & contactpersoon;
  • het juiste product en aantal producten;
  • een duidelijke specificatie van het bedrag met eventuele verrekeningen;
  • de besteldatum;
  • een vermelding van de betalingsconditie (vermeld vervaldatum factuur); en
  • een vermelding van de betalingswijze.

Juridische valkuilen

De afspraken zijn goed vastgelegd, de factuur is verzonden, maar er wordt niet betaald. Jij hebt gehoord dat je incassokosten en wettelijke rente in rekening mag brengen, maar hoe zit dit nu precies? Jij kan niet meteen beginnen met het in rekening brengen van incassokosten en wettelijke rente. Is jouw klant een consument? Geef haar/hem dan minimaal 14 dagen de tijd om te betalen voordat jij incassokosten en wettelijke rente gaat vorderen. Geef in jouw brief ook aan hoe hoog deze zullen zijn. Wil jij er helemaal zeker van zijn dat jouw klant de brief ontvangt, verstuur deze dan aangetekend.

Herinneringschema

Alles is gecontroleerd en je bent helemaal klaar om jouw debiteuren op een juiste wijze op te volgen. Dit moet echter wel effect hebben, af en toe een herinnering of een aanmaning zal geen indruk maken op een debiteur en komt niet professioneel over. Maak voor jezelf helder op welke momenten je herinneringen, aanmaningen en eventueel sommaties verstuurt. En laat duidelijk merken dat jij weet wat jouw rechten zijn. Op deze wijze word jij serieus genomen en zal een debiteur veel sneller tot betalen overgaan.

Conclusie

Debiteurenbeheer is een vak apart met de nodige (juridische) valkuilen. Het aansporen van jouw debiteuren luistert heel nauw en de wijze waarop dit gebeurt kan een enorm verschil maken. Goed debiteurenbeheer begint bij het vastleggen van de gemaakte afspraken en een correcte factuur. Laat goed blijken dat jij exact weet wat je rechten zijn en dat jij de debiteur niet vergeten bent.

Op de juiste wijze debiteuren beheren vergt veel tijd en kennis. Wil jij ook dat je klanten sneller gaan betalen en wil jij debiteuren beheren als een professional? Neem dan contact met ons op via info@vrendly.nl.

arrow_backterug